Den osannolika konvertiten

04.07.2022
Rune Imberg
Bokanmeldelser omvendelse Tro Gudstro Guds Ord Guds makt

Bokanmeldelse

https://rosariabutterfield.com/secret-thoughts-of-an-unlikely-convert

Rosaria Champagne Butterfield, The Secret Thoughts of an Unlikely Convert. An english professor´s journey into christian faith, Crown & Covenant, 2012 (7 pr.), 153 s.

Den osannolika konvertiten – från lesbisk aktivist till bibelkonservativ kalvinist

Det finns en del böcker som slår en med förvåning, från första sidan till sista. Den här boken är sådan men tyvärr finns den (ännu inte!) på svenska. Eller förresten – vilken svensk förläggare skulle våga eller klara av att ge ut den på svenska i oredigerat skick?

Boken The Secret Thoughts of an Unlikely Convert (Den osannolika konvertitens hemliga tankar) handlar om de vindlande vägar som Gud använt för att åstadkomma en märklig livsresa. Rosaria Champagne (vilket namn!) var en framgångsrik 36-årig kvinna: lesbisk, vänsteraktivist, professor vid ett ansett universitet i New York-området (Syracuse University), aktiv i en fakultet som var känd för att vara progressiv i feministiska studier. Hennes eget specialområde var kritisk teori, alltså postmodernism, särskilt queer-frågor. I boken försöker hon beskriva det som hände henne våren 1999 – att bli en bekännande kristen – utan att få det att låta som att hon blivit kidnappad av rymdvarelser eller drabbats av en tågkollision. (How do I tell you about my conversion to Christianity without making it sound like an alien abduction or a train wreck?)

Det är en fascinerande livsresa som beskrivs i boken. Hon förlorade sin lesbiska partner, deras båda hus, sitt professorsjobb, nästan alla gamla vänner. Hon förlorade allt – utom sin hund! Och samtidigt vann hon allt: Gud lät hennes bägare flöda över! (s. 63)

Egentligen vill jag inte återge bokens handling, för att inte störa överraskningseffekten för potentiella läsare. Boken är kort, ca 150 sidor, och skriven på en elegant men lättillgänglig engelska. Hennes professionella kapacitet som språkprofessor lyser igenom, både i eleganta formuleringar och träffsäkra analyser.

Hennes livsväg är verkligen ovanlig och visar hur Guds nåd kan se skrämmande ut, samtidigt som den totalt förändrar en människa och kan skapa en oväntad och välsignad livsstil. På grund av sin ålder kunde hon inte föda några egna barn; i stället kom hon och mannen, den blivande pastorn Kent Butterfield, att adoptera fyra barn (eller, egentligen, fler). Detta innebär att man i senare delen av boken möter ett antal intressanta resonemang om bland annat adoption, pedagogiska teorier och hemundervisning (homeschooling), en företeelse som förbjöds i Sverige 2011 av Jan Björklund (fp). I detta sammanhang kommer hon också in på att antirasism lätt blir – rasism.

När man läser hennes bok är det svårt att inte tänka på andra människor där Gud på märkliga vägar fört människor till kristen tro – Augustinus, C.S. Lewis, Bo Giertz, Dietrich Bonhoeffer. I likhet med deras kristet förankrade ställningstaganden, så kännetecknas inte heller hennes av någon större mjäkighet. Hon och hennes man tillhör en bibelkonservativ kalvinistisk kyrka, Reformed Presbyterian Church, en typ som egentligen aldrig funnits i Sverige. Den predikan som hölls när hon och hennes man gifte sig är grundlig och tänkvärd (s. 97-107) – men skulle orsaka en folkstorm i de flesta svenska kyrkor.

Hur blev hon förresten kristen? Jo, hon hade tänkt gå till ett frontalangrepp på ”den kristna högern” i USA. För att göra detta behövde hon sätta sig in i Bibeln. Hon satte sig att läsa den timvis i sträck – och inom kort inträffade ”tågkraschen”. Under livets gång hade hon ofta mött eller lyssnat till ”korkade kristna”, men våren 1999 fick hon kontakt med några mogna kristna. Hennes bibelläsning, som var präglad av hennes skolning som litteraturvetare, tillsammans med mötena med pastor Ken Smith och hans fru och därefter andra kristna, kom att förändra hennes liv för alltid. Bibeln och andligt utrustade kristna – så såg Guds redskap ut i hennes fall. Känns mönstret igen? Man kan även notera att pastor Smith i de andliga samtalen på ett vist sätt knöt an till hennes romersk-katolska uppväxt.

Mitt råd är därför, inte minst med tanke på den svenska diskussionen om ”omvändelseterapi” och eventuell lagstiftning i detta sammanhang: Om du behärskar engelska – läs denna bok, tänk igenom hennes skildring av hur Gud handlade med henne, men glöm inte att beakta också hennes argumentation i diverse etiska och politiska frågor.

För att få ytterligare ved på brasan, kan du även utnyttja hennes hemsida på internet, https://rosariabutterfield.com/faq. Där besvarar hon, på engelska, ett 20-tal vanliga läsarfrågor om sexuell synd, homosexualitet, abort, kristen livsstil. Det rör sig överlag om en gedigen bibelargumentation, ofta med överraskande poänger.

Rune Imberg

P.S.

Tyvärr är hennes bok inte särskilt lätt att köpa via vanliga bokkanaler i Sverige (och Norge) (Bokus, Adlibris, Amazon.se), däremot kan köpa den via amazon.co.uk och på olika vägar hitta den som e-bok. Antikvariska exemplar kan köpas via abebooks.com.

Citat ur boken (min övers.)

Jag trodde vid denna tid att Gud var död, men om han ändå var vid liv, så bevisade fenomen som fattigdom, våld, rasism, sexism, homofobi och krig att han struntade i sin skapelse. (s. 10)