En ny novell av Kaj Munk upptäckt!

26.08.2021
Christian Braw
Kaj Munk Forfatter Prest Danmark Dansk kirkeliv 2. verdenskrig Motstandsbevegelsen Jesus

Aktuelt

Kaj Munk (Foto: A E Andersen/Ritzau Scanpix)

Kaj Munk var en av Danmarks främsta dramatiker och lyriker under 1900-talet. Den danska motståndsrörelsens nationalsång, Den blaa anemone, är skriven av Kaj Munk. Han mördades under ockupationen av tyska agenter 1944. Kaj Munk var präst i Vedersø på Jylland från 1924 och det var här de stora dramerna kom till. Mest känt är Ordet, som också filmats två gånger. Där skrevs alltså den nu återfunna novellen, som nyligen ropades på auktion hos firman Bruun Rasmussen av Kaj Munk-centret vid Århus universitet.

I novellen berättar en gammal man för sina barn och barnbarn om en tidig upplevelse. Vi befinner oss vid den tiden, när Jesus vandrade i det Heliga Landet, och berättaren är broder till den flicka som Jesus uppväckte från de döda i Kapernaum. Berättaren var själv en ett barn, och han fick uppleva hur systern låg döende och död i hemmets enda rum. Liksom i dramat Ordet är det också i novellen ett barn som får säga det avgörande ordet. När systern dött, kommer lillebror ihåg hur det var när hans get hade dött. Då sade en kamrat: ”Ni borde ha hämtat Jesus!” Nu säger lillebror detsamma till sina förtvivlade föräldrar, och de gör verkligen så. Jesus kommer med tre lärjungar och de går in till den döda tillsammans med föräldrarna. Pojken får stanna utanför och dörren stängs. Han väntar vid dörrposten. Och så hör han Jesu röst: ”Men ge henne något att äta!” Storasyster lever!

Kaj Munk låter berättelsen gå vidare. Systern får ett nytt namn, det arameiska ordet Talita – flicka – som Jesus tilltalat henne med. Efter några år dör hon, men då är Jesus inte kvar i Kapernaum. Men vid hennes grav sjunger den lilla familjen lovsånger: ”För nu visste vi att Jesus är Herre över allting, också över döden.”

Liksom många andra i sin samtid var Kaj Munk påverkad av liberalteologin, men Jesu under var för honom alltid verkliga under och tecken på att han är Guds Son, världens Frälsare. Manuskriptet har titeln Ett barndomsminne. Det tillkom 1941, och skulle publiceras i Nationaltidende, men censuren hade redan nu fått ögonen på Kaj Munk, och man antar att tidningen blev förbjuden att publicera novellen. Den har alltså inte publicerats tidigare. Hela texten finns nu tillgänglig på kajmunk.aau.dk.

Christian Braw